Με την επανεκκίνηση της σχολικής χρονιάς του 2021, μαθητές, καθηγητές και προσωπικό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2.
Σχολεία, Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων και αρμόδιοι Φορείς καλούνται τώρα να αποφασίσουν πώς τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά διατηρώντας παράλληλα τα παιδιά ασφαλή.
1.Τι κινδύνους αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της COVID-19;
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση και η ανάπτυξη των πνευμόνων τους επηρεάζεται άμεσα από αυτή. Η έκθεση σε μολυσμένο αέρα μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε μειωμένη αναπνευστική λειτουργία, ενώ, τα περιστατικά άσθματος παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν συνδεθεί με την αυξημένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι ο καθαρός αέρας στην τάξη αυξάνει σημαντικά τη μαθησιακή ικανότητα των μαθητών και βελτιώνει τις επιδόσεις στις εξετάσεις.
Σήμερα, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται λόγω της πανδημίας COVID-19. Ο ιός SARS-CoV-2, με διάμετρο μεταξύ 0,06 και 0,14 μm κατατάσσεται στα υπέρλεπτα σωματίδια, τα οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Σύμφωνα με μελέτη του Nature Medicine (2020)[1], τα παιδιά και οι έφηβοι κάτω των 20 ετών είχαν διπλάσιες περίπου πιθανότητες να μολυνθούν από την COVID-19, ενώ, κλινικά συμπτώματα εμφάνισε μόνο το 21% των ατόμων ηλικίας 10 έως 19 ετών, έναντι 69% σε άτομα άνω των 70 ετών.
Τα προβλήματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής βασικά σημεία:
- Στις τάξεις αναπτύσσεται υψηλή συγκέντρωση αερολυμάτων, από την ομιλία και την αναπνοή.
- Οι περισσότερες τάξεις δεν έχουν επαρκή εξαερισμό.
- Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι συνήθως ασυμπτωματικοί φορείς της νόσου αυξάνοντας τη διασπορά της.
- Τα πιο επικίνδυνα σωματίδια είναι αυτά με διάμετρο μικρότερη από 2.5μm, όπως ο SARS-CoV-2 (περίπου 0.1 μm).
- Οι τάξεις, επιπλέον της εξωτερικής ρύπανσης είναι επιμολυσμένες με υλικά κατασκευής, χρώματα, έπιπλα, απορρυπαντικά ενώ χημικές ουσίες όπως μόλυβδος, κάδμιο, νικέλιο, κυανοακρυλικά κ.α.ο περιέχονται σε σχολικά υλικά.
2.Πώς ο καθαρός αέρας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έκθεσης COVID-19 στα σχολεία;
Το γεγονός ότι ο SARS-CoV-2 παραμένει αερομεταφερόμενος και μολυσματικός για περισσότερες από 16 ώρες κάνει επιτακτική την ανάγκη εγκατάστασης αποτελεσματικών συστημάτων καθαρισμού αέρα στις τάξεις, επιπρόσθετα του φυσικού αερισμού, ως ένα σημαντικό μέτρο περιορισμού της έκθεσης των μαθητών και των εκπαιδευτικών στη νόσο.
Τα αμερικανικά βραβευμένα συστήματα Deluxe και Compact με κατοχυρωμένη τεχνολογία DFS:
- Αιχμαλωτίζουν αερομεταφερόμενα σωματίδια έως 0.007μm, συμπεριλαμβανομένου ιών και μικροβίων πολύ μικρότερου μεγέθους από τον SARS-CoV-2. Σύμφωνα με μελέτη η συγκεκριμένη τεχνολογία κατάφερε να εξαλείψει το
- 99,987% ισοδύναμου SARS-CoV-2 μέσα σε 10 λεπτά
- 100% ισοδύναμου SARS-CoV-2 μέσα σε 45 λεπτά
- Είναι 40 φορές πιο αποτελεσματικά από το πρότυπο HEPA (0,3μm),
- Τα φίλτρα τους έχουν 3πλάσια χωρητικότητα ρύπων σε σχέση με ΗΕPA
- Εξαλείφουν όλες τις κατηγορίες ρύπων του αέρα, ενώ Η DFS τεχνολογία θανατώνει ιούς, μικρόβια, μύκητες.
- Διαθέτουν πιστοποιήσεις CE, UL, CSA, ISO, RoHS
ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Ποια είναι τα οφέλη της εγκατάστασης των συστημάτων καθαρισμού αέρα στις σχολικές τάξεις;
- Πρόληψη των αερομεταφερόμενων λοιμώξεων όπως ο SARS-CoV-2.
- Μείωση των αλλεργιογόνων, μείωση των κρίσεων άσθματος.
- Αύξηση της μαθησιακής ικανότητας.
- Βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών στις εξετάσεις.
- Υψηλότερη αξία στην παρεχόμενη υπηρεσία.
[1] Davies, N. G., Klepac, P., Liu, Y., Prem, K., Jit, M., Eggo, R. M., & CMMID COVID-19 working group. (2020). Age-dependent effects in the transmission and control of COVID-19 epidemics. MedRxiv.